НОВИНИ

Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия

Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия, аварии и катастрофи, който в реално време да предоставя информация за възникване на опасност за населението. Румен Радев посети град Мизия и се срещна с хора, които преди 4 години останаха без домове след незапомненото наводнение.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:47, 20.04.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

На улица „Трети март“, по която при наводнението можеше да се влезе само с лодка, президентът Радев се спря в къщата на Виктория Нинова. Жената разказа, че щетите по дома ѝ са огромни и обезщетението от 4000 лева, получено въз основа на данъчната оценка на сградата, не е стигнало за нищо.

Виктория Нинова: Правим ремонт, след ремонта всичко се срива, защото има влага, 10 дни е седяла водата тук и са се напоили дувари.

Години след бедствието, мнозина в Мизия са недоволни от получените обезщетения.

Румен Радев - президент на Р България: Знам болката къде е, има голяма разлика в данъчната оценка на една къща и с тези пари, които са за тази данъчна оценка, ти реално не можеш никаква нова сносна къща.
;
Десислава Лехчевска, секретар на община Мизия: Така е по нормативната уредба, щетите на хората се изплащат до размера на данъчната оценка, независимо щетата в какъв размер е оценена. А тези оценки са много ниски.

Пострадалите от наводнението продължават да смятат, че препълнените язовири станаха причина за бедствието през 2014 година, и са недоволни, че и досега не се намериха виновните за тази ситуация.

Димитър Савов: Как можеше по-предния месец, когато пак бяха пълни язовирите да се измисли начин със сифоните да се отточват тези язовири, ето по този елементарен начин, защо тогава тези язовири не се източиха, за да не се случи това, тогава го третираха като природно бедствие.

На срещата президентът подчерта, че е нужно да се влагат средства в профилактика на бедствията, защото възстановяването на нанесените щети струва многократно повече, а положението става още по-тежко, когато има и жертви, както се случи в Мизия.

;

В резултат на данъчната оценка, на нас ни стигнаха парите да си изкараме падналите къщи, разказа жител на Мизия.

Конкретно в моя случай е така, даже на някои хора не са им стигнали и сега на живо можем да видим как къщите стоят неизкарани, паднали.

Въпреки че общината е успяла да възстанови инфраструктурата с пари от държавата и с евросредства, все още се нуждае от подкрепа, заради пострадалите домове на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Англия се справя с футболното хулиганство?
Как Англия се справя с футболното хулиганство?
Среща на външните министри на България и Косово
Среща на външните министри на България и Косово