НОВИНИ

Президентът призова децата на българите в САЩ да не забравят родния си език

„Постигнатите от вас успехи са доказателство, че българите могат и успяват дори в една силно конкурентна среда. Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност“, президентът Румен Радев заяви пред сънародниците ни в Чикаго, с които проведе среща в рамките на работното си посещение в САЩ, съобщава прессекретариатът на президента. Държавният глава коментира резултатите от участието си в 72-ата сесия на ОС на ООН и отговори на редица въпроси на българската общност.

президентът призова децата българите сащ забравят родния език
bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 25.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Румен Радев поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати. По време на визитата си в Ню Йорк президентът Радев е посетил местния Департамент по образованието и е получил уверение, че въпросът за признаването на българския език в образователната система на щата Ню Йорк предстои да бъде поставен за обсъждане.

Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят своя роден език и да не се завърнат в България, защото на свой ред техните деца няма да имат вече българско самосъзнание.

Румен Радев, президент на Р България: Това е обща борба за всички нас. Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България. Всички го искаме, но всеки решава сам кога ще бъдат удовлетворени неговите критерии за доходи, среда за бизнес, престъпност, корупция, върховенство на закона и доверие в институциите.

Президентът беше категоричен, че в негово лице отстъпление по отношение на борбата с корупцията в България няма да има.

Пред държавния глава сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с провеждането на референдума за въвеждането на мажоритарно гласуване в България, за възможностите за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, за електронното управление, за премахването на визовите ограничения за пътуващите до САЩ български граждани, за сключването на споразумение между България и САЩ за осигурителните права на българските граждани и много други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство
Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство
Фалстарт на делото за т.нар. Царски конюшни
Фалстарт на делото за т.нар. Царски конюшни