НОВИНИ

Президентът Радев беше домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев бе домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Събитието беше почетено от представители на всички традиционни вероизповедания у нас, над 30 дипломати, представители на политически сили, учени и хора на изкуството. "Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество, а етническата и религиозната принадлежност не разделят, а обогатяват нашата идентичност", с това послание държавният глава посрещна гостите.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
23:01, 29.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
президентът радев беше домакин тържествената вечеря ифтар

Благодарение на усилията на всички общности у нас през вековете и с ежедневния пример на всички български граждани у нас е постигнато религиозно разбирателство - така държавният глава посрещна гостите на тържествената вечеря ифтар. По думите му тя потвърждава на държавно равнище уважението към българските мюсюлмани.

Румен Радев, президент на Република България: "За нас е изключително важно да развиваме тези традиции, защото в България те имат своя дълбок смисъл. И наистина нашите български мюсюлмани да не бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив - могат да дават уроци по това, как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности".

Векове наред съжителството на хора от различни вероизповедания е съпътствало историята ни и затова омразата и конфликите са ни чужди, заяви Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според него тази вечер може да бъде добър пример за подражание.

Мустафа Хаджи, Главен мюфтия: "На фона на динамиката, която протича около нас, когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаването на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината. Ние се гордеем, че с общи усилия не допуснахме участието на българи в ДАЕШ".

На тържествената вечеря ифтар присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и представители на традиционните вероизповедания в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът свиква ​Консултативния съвет за национална сигурност днес
Президентът свиква ​Консултативния съвет за национална сигурност днес
Публиката сърдечно аплодира премиерната прожекция на 6 и 1 наум
Публиката сърдечно аплодира премиерната прожекция на "6 и 1 наум"