България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония и да има ясни перспектива за бъдещето на всички държави от Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево. По думите му, тези страни трябва да изпълнят критериите за евентуалното им членството в ЕС, но за това им е необходима сериозна помощ.

В рамките на ЕС и на НАТО трябва да се търси решение по въпроса за Македония, каза още Румен Радев и предположи, че на утрешната среща на лидерите на европейските държави, ще бъде повдигнат и този въпрос. Вече е имало декларация за Западните Балкани от Съвета на Европа от 9-10 март.

Държавният глава каза още, че заплахи и рискове за страната ни след събитията от снощи в Македония засега няма, но ако така продължава, това което се случва в Македония няма да допринесе за стабилността в региона. "Ще става все по-рисково и все по близко до нас", коментира Румен Радев.

Той смята, че трябва да се намери вярно решение на този проблем, който вече тревожи всички и не може да продължава вече така. Надявам се политиците в Македония да са си извлекли поуки и да сменят формулата на противопоставяне.