Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Кипър по покана на колегата си Никос Анастасиадис.

Румен Радев и Никос Анастасиадис смятат, че диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси изискват обединените усилия на всички държави от Югоизточна Европа. Настояват за нови мерки в подкрепа на бизнеса и за насърчаване на икономическия обмен между двете страни. Никос Анастасиадис оцени високо и приноса на българската общност в Кипър за икономическото развитие на страната му.

Румен Радев - президент на Република България: Насърчаването на конкурентността е важна за нашите две развиващи се икономики, но особено важно е утвърждаването на кохезията като ключов фактор за бъдещето на Европа. Тук споделихме, че напълно съвпадат нашите интереси.

Румен Радев представи приоритетите на българското европредседателство, а Никос Анастасиадис изрази готовността на Кипър да сподели опита си от тяхното председателство през 2012 година.

Румен Радев: Приоритетите, които България открои, са общи за двете страни, защото намирането на консенсус в нашето динамично и противоречиво време е важно за всички страни членки, за да стоим единни и силни.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани документи за сътрудничество в областта на корабоплаването, както и в сферата на културата, образованието и науката.

Президентът Радев се срещна също с архиепископа на Кипър. А по-късно откри улица, носеща името на Васил Левски.

© Валентин Николов / БТА