НОВИНИ

Президентът Радев и сръбският президент Вучич предлагат нов ГКПП

Да бъде изграден нов гранично контролно-пропускателен пункт между България и Сърбия ще предложат на изпълнителната власт президентите на двете страни Александър Вучич и Румен Радев. Българският държавен глава е на официално посещение в Белград по покана на сръбския си колега.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:42, 21.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Президентите Александър Вучич и Румен Радев са единодушни, че трябва да се работи за по- бързото изграждане на интерконекторната газова връзка, магистралата Ниш - София, електрификацията на железопътната линията между двете страни.

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата, подчерта президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Днес можем да кажем, че отношенията между България и Сърбия са на такова ниво и в такъв обхват, че положителните процеси доминират и ние сме решени да работим заедно за една необратима перспектива в нашите отношения. Историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа трябва да намери място и на Балканите.
;

Президентите Вучич и Радев се разбраха до довечера двете делегации да предложат конкретни мерки за подобряване на здравеопазването и образованието за българското национално малцинство в Западните покрайнини, както и за откриване на медии на роден език.

За първи път президентите на двете страни ще отидат заедно при българското малцинство. Това е знак за общото желание за промяна.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Ние нямаме против сръбските граждани от българска националност да се лекуват в медицински заведения в друга държава, ако смятат че има по- добра медицинска грижа. Ще направим обща група, която да следи за преминаването на медицински екипи от двете страни, за да се избегнат проблемни ситуации.

Президентът Радев се срещна също с премира на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворник с 13-годишна присъда избяга по време на работа в Ловеч
Затворник с 13-годишна присъда избяга по време на работа в Ловеч
Учените от НИМХ протестираха с искане за по-голямо финансиране
Учените от НИМХ протестираха с искане за по-голямо финансиране