Президентът Румен Радев се срещна с новото ръководство на ЦИК. Президентът и членовете на Комисият обсъдиха всички необходими мерки за провеждането на спокойни, честни и прозрачни избори за евродепутати.

Президентът Румен Радев заяви, че не трябва да се допуска компрометиране на електронния вот.

От ЦИК зявиха, че предстоят дебати как да се разпределят машините за предстоящия евровот, които са общо 3000.

Румен Радев, президент на България: Провеждането на свободни, честни, прозрачни избори е едно от най-големите завоевания на демокрацията. И тези завоевания трябва да се отстояват с всеки избори. Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, провеждането му и отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право, нашето общество ще разчита изключително на вашите усилия и висок професионализъм.

Стефка Стоева, председател на ЦИК: Имаме проблеми със сертифицирането, обществената поръчка ще бъде днес проверена от компетентни специалисти външни експерти и ще започнем да работим по критериите за разпределението на трите хиляди минимум машини, защото това е важно. Гражданите искат да знаят защо един ще гласува на машина, а другия с хартиена бюлетина. Това трябва да е прозрачно обяснено.