Служебното правителство действа адекватно и своевременно във връзка с проблема с водата в Хасково. Това заяви президентът след срещата си с областния управител и кмета на града.

Президентът Румен Радев подчерта, че за проблема с повишените норми на уран в хасковската вода се е знаело от септември, но едва сега е бил огласен.

Румен Радев, президент на Република България: "Информация е крита от хората. За мен това е повторение на синдрома "Чернобил". Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на риск здравето на хората. Това е недопустимо".

Държавният глава прогнозира, че проблеми с водоснабдяването ще има в близките месеци, защото изследванията за общата алфа активност продължават от два до четири месеца.

Румен Радев, президент на Република България: "Дотогава трябва да се търсят екстремни решения, за да не се допусне воден режим за Хасково и гражданите да имат вода, която съответства на стандартите".

Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората. Помолен да коментира работата на служебното правителство Радев даде висока оценка на организацията и провеждането на изборите.

© Ники Матанов / БТА