Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. Това заяви пред студенти в УННС президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали ще прави своя партия.

Държавният глава изнесе лекция за социално-икономическото развитие на България, в която не спести оценката си за трудностите, при които живеят мнозина от българите и наблегна на това, че част от икономическите и управленските процеси в страната се случват "на тъмно", въпреки многото усилия, които се полагат.

Без да визират конкретно управляващите, думите на Румен Радев за непрозрачността прозвучаха като индиректна оценка на управлението и невъзможността за справяне с корупцията. Време е да включим прожекторите, заяви президентът и допълни, че трябва да се осветлят процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, и ясно установени правила, които да важат за всички.

Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена - да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно.
© БТА
​Президентът Румен Радев призова за "по-малко оръжия и повече диалог"

​Президентът Румен Радев призова за "по-малко оръжия и повече диалог"

"Моят призив е: по-малко оръжия, повече диалог", заяви президентът Румен Радев по време на днешната си лекция в УНСС в отговор на въпрос на студент от...