НОВИНИ

Президентът Радев коментира машинното гласуване и сделката за F-16

Президентът Румен Радев направи коментар по двете водещи теми днес. За машинното гласуване той смята, че не машините са виновни, а ниската ефективност на изборната администрация и че този тип гласуване може да бъде отменено, само когато българската изборна администрация постигне такъв нисък процент на недействителни бюлетини като други европейски държави.По сделката за F-16 Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите на договора и обръща внимание, че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:12, 10.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Президентът Румен Радев заяви, че демокрацията и възможността на всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, няма цена.

Румен Радев, президент на Р България: И още веднъж споделям, че е крайно нелепо да ни тикат непрекъснато за пример другите европейски държави, Холандия особено, в които се били отказала и нямало машинно гласуване. Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези д-ви, тогава да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване, но това е удар и по всички наши сънародници зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техния глас, а всъщност отказът от машинното гласуване отдалечава от хоризонта и дистанционното гласуване. И това, което най-вече буди тревога, е наложилата се практика няколко месеца преди всеки избори да правим ремонт на закона, което затвърждава убеждението, че тук има някаква цел.
;

По думите на Радев, сделката за F-16 се отклонява от първоначалните параметри.

Румен Радев, президент на Р България: Моята позиция е ясна отдавна: от самото начало на този процес правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет, така както те бяха разработени в МО, приети от МС и утвърдени от НС. Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. отгоре, без ДДС, над първоначалния проект.

По думите на президента, трябва да има прагматичен подход към сделката, да бъдат осигурени условия за техническата поддръжка на самолетите и оперативните им способности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев
Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев
След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот
След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот