Президентът Румен Радев направи коментар по двете водещи теми днес. За машинното гласуване той смята, че не машините са виновни, а ниската ефективност на изборната администрация и че този тип гласуване може да бъде отменено, само когато българската изборна администрация постигне такъв нисък процент на недействителни бюлетини като други европейски държави.

По сделката за F-16 Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите на договора и обръща внимание, че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети.

Президентът Румен Радев заяви, че демокрацията и възможността на всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, няма цена.

Румен Радев, президент на Р България: И още веднъж споделям, че е крайно нелепо да ни тикат непрекъснато за пример другите европейски държави, Холандия особено, в които се били отказала и нямало машинно гласуване. Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези д-ви, тогава да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване, но това е удар и по всички наши сънародници зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техния глас, а всъщност отказът от машинното гласуване отдалечава от хоризонта и дистанционното гласуване. И това, което най-вече буди тревога, е наложилата се практика няколко месеца преди всеки избори да правим ремонт на закона, което затвърждава убеждението, че тук има някаква цел.
След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот

След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот

Правната комисия към парламента одобри забраната за машинно гласуване на предстоящите местни избори. Днес, на първо четене, предложението на ГЕРБ беше...

По думите на Радев, сделката за F-16 се отклонява от първоначалните параметри.

Румен Радев, президент на Р България: Моята позиция е ясна отдавна: от самото начало на този процес правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет, така както те бяха разработени в МО, приети от МС и утвърдени от НС. Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. отгоре, без ДДС, над първоначалния проект.

По думите на президента, трябва да има прагматичен подход към сделката, да бъдат осигурени условия за техническата поддръжка на самолетите и оперативните им способности.

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите изтребители Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милио...