НОВИНИ

Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в интерес на обществото

Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за Изборния кодекс, ще бъде в интерес на обществото. Той заяви, че екипът му работи сериозно и до дни ще стане ясно дали ще наложи вето на поправките в изборния закон. Държавният глава направи този коментар по време на среща с българската общност в Берн. Румен Радев е на официално посещение в Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер. Церемонията по тържественото посрещане ще бъде днес във военно-въздушната база Мейринген.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:05, 22.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Изборният кодекс е изключително важен закон. От него зависят устоите на демокрацията, подчерта президентът Радев. Затова решението, което ще вземе, ще бъде добре премислено. Каза, че за него е изключително важно законът да гарантира провеждането на демократични, прозрачни и честни избори.

Румен Радев, президент на Р България: В тукашния парламент приемат ли закони в 3 ч. вечерта и така набързо и ударно? Еми, нашите ги приемат.. Аз не искам за една нощ да кажа „ето, този закон мина - вето или го пускам“. Работя сериозно и съм дал указания на моя екип и като се върна, ще има решение по въпроса. Но бъдете сигурни, че ще бъде в интерес на обществото моето решение.
;

Президентът направи този коментар в отговор на въпроси на наши сънародници във връзка с предстоящите евроизбори и промените в Изборния кодекс. Той отново подчерта и предимствата на машинното и електронното гласуване.

Румен Радев поздрави нашите сънародници за усилията им да съхранят българските традиции и родния език с откриването на български училища в редица швейцарски градове.

Йолина Брунер: Не съм спирала да чета на български и уча децата си да говорят на български, също както и аз.
Мариела Тунтова: Надяваме се да си имаме и ние наша, българска църква тук в Швейцария. Започваме да работим по този въпрос и се надяваме на подкрепата на всички българи, живеещи тук в Швейцария.

Расте броят на българите, които дългосрочно се установяват в Швейцария. За последните две години над 3000 наши сънародници са намерили работа и са се преместили да живеят тук.

Българите в Швейцария са около 10 600 по данни на швейцарските миграционни служби. Реалният им брой обаче е поне 12 000, тъй като значителна част от тях пребивават в страната с неуреден престой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контингент от около 200 американски войници остава в Сирия
Контингент от около 200 американски войници остава в Сирия
Отбелязваме Световният ден в подкрепа на жертвите на престъпления
Отбелязваме Световният ден в подкрепа на жертвите на престъпления