Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в БАН по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за големите им постижения в областта на науката.

Николина Михайлова е микробилог и заедно с колегите си търси нови методи за лечение на автоимунни и ракови заболявания. Имала е възможност да отиде в чужбина, но е избрала да остане в България. Потвърждава, че постиженията им може да се конкурират с тези на учените по света, но признава, че условията за работа у нас са по-трудни.

Николина Михайлова - главен асистент в Института по микробиология, БАН: Ние имаме непрекъснат контакт с наши колеги от цял свят и виждаме при какви условия и с каква финансов ресурс разполагат, и мога да кажа, че ние се справяме.

Липса на достатъчно средства за наука и отлив на млади специалисти - това са сериозните предизвикателства пред българската наука, според председателя на БАН.

акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Българската наука все още е силно видима на световната сцена, но от друга страна в нашия анализ, който направихме в стратегията се забелязва, че в последните 15-20 години сме паднали много надолу.

Парите за наука са крайно недостатъчни, е мнението и на президента Радев. Според него, ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката.

Румен Радев, президент на Р България: Трябва да инвестираме в научни изследвания, трябва да инвестираме в лаборатории, но най-вече трябва да инвестираме в нашите млади учени. Това е нашият капитал.

По-рано днес президентът се срещна с представители на науката, културата от различни институции. В словото си отбеляза, че за будителите никое време не е гостоприемно. Напомни, че в годините на робство те са били преследвани,а в демократични времена са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.