НОВИНИ

Президентът Радев награди млади български учени

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в БАН по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за големите им постижения в областта на науката.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:05, 01.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Николина Михайлова е микробилог и заедно с колегите си търси нови методи за лечение на автоимунни и ракови заболявания. Имала е възможност да отиде в чужбина, но е избрала да остане в България. Потвърждава, че постиженията им може да се конкурират с тези на учените по света, но признава, че условията за работа у нас са по-трудни.

Николина Михайлова - главен асистент в Института по микробиология, БАН: Ние имаме непрекъснат контакт с наши колеги от цял свят и виждаме при какви условия и с каква финансов ресурс разполагат, и мога да кажа, че ние се справяме.

Липса на достатъчно средства за наука и отлив на млади специалисти - това са сериозните предизвикателства пред българската наука, според председателя на БАН.

акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: Българската наука все още е силно видима на световната сцена, но от друга страна в нашия анализ, който направихме в стратегията се забелязва, че в последните 15-20 години сме паднали много надолу.

Парите за наука са крайно недостатъчни, е мнението и на президента Радев. Според него, ако искаме да имаме модерна държава, трябва да се обърнем към науката.

Румен Радев, президент на Р България: Трябва да инвестираме в научни изследвания, трябва да инвестираме в лаборатории, но най-вече трябва да инвестираме в нашите млади учени. Това е нашият капитал.

По-рано днес президентът се срещна с представители на науката, културата от различни институции. В словото си отбеляза, че за будителите никое време не е гостоприемно. Напомни, че в годините на робство те са били преследвани,а в демократични времена са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязахме Деня на народните будители
Отбелязахме Деня на народните будители
Семейство от Благоевград успя да осъди общината заради вдигната от паяк кола
Семейство от Благоевград успя да осъди общината заради вдигната от "паяк" кола