НОВИНИ

Президентът Радев обсъди въвеждането на електронния вот с председателя на ЦИК

Президентът Румен Радев и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обсъдиха на Дондуков 2 подготовката за въвеждането на електронния вот у нас. Категорични са, че този вид гласуване ще повиши възможностите на българските граждани да участват в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина ще упражнят правото си на глас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:10, 05.09.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Президентът Радев очаква, че технологичният модел на дистанциония вот ще гарантира честното протичане на изборния процес без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за Европейския парламент през 2019 г. А до края на ноември ще бъде направен детайлен анализ на добрите практики по света относно дистанционното електронно гласуване по света, съобщи Алексиева.

Ивилина Алексиева: председател на ЦИК :Този анализ да открои силните, слабите страни, възможностите и заплахите при въвеждането на електронно гласуване в България, както и да даде конкретни препоръки по отношение на изграждане на националната система за дистанционно електронно гласуване. Това ще се случи в рамките на тази година, както и трите симулации, които предвижда Избирателният кодекс. След което ще се премине към пилотното изграждане на тази система и експериментиране, които ИК предвижда да бъдат проведени следващата година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анджей Дуда: ЕС има нужда от нови страни членки
Анджей Дуда: ЕС има нужда от нови страни членки
Училището в село Крупник се нуждае от ремонт, средства обаче няма
Училището в село Крупник се нуждае от ремонт, средства обаче няма