В специално изявление президентът Румен Радев обясни мотивите, с които наложи вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители Ф-16. По-рано парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото с 13 гласа "за" и седем против. ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото, БСП и "Воля" го подкрепиха.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков.

Президентът Румен Радев заяви, че Народното събрание е приело решение без да се съобразява с интересите на българските граждани и българската държава, и попита какви гаранции ще получим за самолетите, дали те ще бъдат доставени в пълен комплеkт с оборудването, което да ги направи многофункционални и кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура.

Решението не бива да става за сметка на интересите на българските граждани, а сумата от над 2 млрд. лв за закупуване на изтребителите е огромна за страна, в която има масова бедност, категоричен е държавният глава.

По-рано, в комисията по отбрана се проведоха двучасови дебати, като опозицията отново изложи аргументите си против сделката за американските изтребители.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на ВВС генерал – майор Цанко Стойков обаче увериха, че самолетите ще могат да охраняват българското въздушно пространство и ако се наложи, да участват в допълнителни мисии.

В петък законопрокетът за ратификация на договорите за F-16 влиза в пленарна зала и се очаква ветото да бъде преодоляно.

Цялото изявление на президента Румен Радев вижте тук:

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за F-16

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за F-16

Комисията по отбрана на НС преодоля ветото на президента върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16.

Министрите Горанов и Каракачанов с отговор към критиките на президента за F-16

Министрите Горанов и Каракачанов с отговор към критиките на президента за F-16

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и министър на отбраната направиха изявления в отговор на казаното от президента Румен Радев за...