Президентът Румен Радев е категоричен, че не е превишил правомощията си с инициираните от него срещи и дискусии по повод предстоящия избор на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че успехът на следващия обвинител номер едно зависи от независимостта му и от смелостта да разследва престъпността и корупцията. Президентът организира кръгла маса по темата с представители на професионалните организации и на неправителствения сектор.

Президентът подчерта, че основната цел на срещите и дискусиите e темата за избор на нов главен прокурор да бъде във фокуса на общественото внимание.

Румен Радев, президент на Република България: Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход на тази процедура. А това означава ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за главен прокурор.
Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор

Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор. Държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор...

Според президента главният прокурор е важен фактор в борбата с престъпността и корупцията. Той трябва да започне мандата си с високо обществено доверие и веднага да покаже едно от основните изисквания по закон - воля да налага закона. От асоциацията на прокурорите заявиха, че имат достатъчно достойни и безукорни колеги, които могат да заемат поста на обвинител номер едно.

Владимир Николов, Асоциацията на прокурорите: Считаме, че най-подходящия вариант и най-практически удачният вариант е да се намери кандидатура за главен прокурор на Република България, която да произхожда от средите на прокуратурата.
Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември

Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември

Сотир Цацаров предложи график за избора на нов главен прокурор-Кандидатите да бъдат ясни на 29 юли, а изборът да бъде на 14 ноември. Даниела Машева от...

Бившият правосъден министър от служебния кабинет "Герджиков" подчерта, че всеки магистрат по правило е независим и това е гаранция, че отговаря на този важен критерии за главен прокурор.

Мария Павлова, Камара на следователите в България: Смятам, че е хубаво той да бъде сега дали ще е прокурор, дали ще е следовател, няма никакво значение, но да е човек, който познава системата отвътре. И знае всичките проблеми към настоящия момент.
Какъв трябва да бъде новият главен прокурор?

Какъв трябва да бъде новият главен прокурор?

Изследване на Европейския институт за стратегии и анализи показва, че доверието към главния прокурор Сотир Цацаров е близо 45%. Целта на направеното п...

Председателят на Съюза на юристите подчерта, че основно предизвикателство пред новия главен прокурор е да даде независимост на прокурорите от самия себе си, а не да разпорежда на подчинените си какво да правят

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите: Всички знаем много добре държавното устройство на щатите. Президентът е и шеф на прокурорите, понеже министъра на правосъдието е и главен прокурор. Само че има прокурори, редови, които образуват производства срещу президента и ги поддържат. Това нещо когато се случи в България тогава ще имаме качествена прокуратура. И случаят не е един. Няколко са.
Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Президентът Румен Радев коментира свиканите от него консултации преди избора на главен прокурор. Той увери, че разговорите му не са били за обсъждане...

Според "Правосъдие за всеки" президентът трябва да бъде гарант, че следващият главен прокурор ще бъде безукорен професионалист, независим и налагащ морални стандарти.

Емил Димитров, НПО "Правосъдие за всеки": Ако г-н президентът в деня на подписването на Указа се обърне към гражданите, към нас и заяви своята убеденост, че "ДА" - от всички професионално подготвени и добри кандидати, този, който предлагаме днес той е най-моралния, той е практически независим.

Държавният глава отговори, че това е възможно, ако организацията предложи законодателни промени, които да го натоварят с подобна отговорност.

Румен Радев, президент на Република България: Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна и ще кажа: "това е човекът". Но отговорност на други аз няма да нося.

Според президента време за промяна на действащата Конституция и на законите няма. Целта е при тази законова рамка да се гарантира, че избора ще бъде възможно най-добрия.