НОВИНИ

Президентът Радев организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев е категоричен, че не е превишил правомощията си с инициираните от него срещи и дискусии по повод предстоящия избор на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че успехът на следващия обвинител номер едно зависи от независимостта му и от смелостта да разследва престъпността и корупцията. Президентът организира кръгла маса по темата с представители на професионалните организации и на неправителствения сектор.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 12.06.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Президентът подчерта, че основната цел на срещите и дискусиите e темата за избор на нов главен прокурор да бъде във фокуса на общественото внимание.

Румен Радев, президент на Република България: Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход на тази процедура. А това означава ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за главен прокурор.
;

Според президента главният прокурор е важен фактор в борбата с престъпността и корупцията. Той трябва да започне мандата си с високо обществено доверие и веднага да покаже едно от основните изисквания по закон - воля да налага закона. От асоциацията на прокурорите заявиха, че имат достатъчно достойни и безукорни колеги, които могат да заемат поста на обвинител номер едно.

Владимир Николов, Асоциацията на прокурорите: Считаме, че най-подходящия вариант и най-практически удачният вариант е да се намери кандидатура за главен прокурор на Република България, която да произхожда от средите на прокуратурата.
;

Бившият правосъден министър от служебния кабинет "Герджиков" подчерта, че всеки магистрат по правило е независим и това е гаранция, че отговаря на този важен критерии за главен прокурор.

Мария Павлова, Камара на следователите в България: Смятам, че е хубаво той да бъде сега дали ще е прокурор, дали ще е следовател, няма никакво значение, но да е човек, който познава системата отвътре. И знае всичките проблеми към настоящия момент.
;

Председателят на Съюза на юристите подчерта, че основно предизвикателство пред новия главен прокурор е да даде независимост на прокурорите от самия себе си, а не да разпорежда на подчинените си какво да правят

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите: Всички знаем много добре държавното устройство на щатите. Президентът е и шеф на прокурорите, понеже министъра на правосъдието е и главен прокурор. Само че има прокурори, редови, които образуват производства срещу президента и ги поддържат. Това нещо когато се случи в България тогава ще имаме качествена прокуратура. И случаят не е един. Няколко са.
;

Според "Правосъдие за всеки" президентът трябва да бъде гарант, че следващият главен прокурор ще бъде безукорен професионалист, независим и налагащ морални стандарти.

Емил Димитров, НПО "Правосъдие за всеки": Ако г-н президентът в деня на подписването на Указа се обърне към гражданите, към нас и заяви своята убеденост, че "ДА" - от всички професионално подготвени и добри кандидати, този, който предлагаме днес той е най-моралния, той е практически независим.

Държавният глава отговори, че това е възможно, ако организацията предложи законодателни промени, които да го натоварят с подобна отговорност.

Румен Радев, президент на Република България: Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна и ще кажа: "това е човекът". Но отговорност на други аз няма да нося.

Според президента време за промяна на действащата Конституция и на законите няма. Целта е при тази законова рамка да се гарантира, че избора ще бъде възможно най-добрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат приемането на Закона за публичните предприятия
Отлагат приемането на Закона за публичните предприятия
Богомил Манчев: Без АЕЦ Белене токът ще поскъпне в пъти
Богомил Манчев: Без АЕЦ "Белене" токът ще поскъпне в пъти