Президентът Румен Радев откри 15-то издание на Петропавловския събор на народното творчество "Хоро се вие край манастира". В надпяванията тази година се включват около 4000 участници от страната и чужбина, които днес и утре огласяват околностите на лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел".

На двете фестивални сцени се изявяват и състави от Сърбия, Унгария, Грузия и Литва. Фестивалът има конкурсен характер. При откриването държавният глава припомни, че началото на празника е поставено преди три десетилетия от Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица и приветства кметовете на трите града, които утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух.

Румен Радев -президент на Република България: За магията на българския фолклор няма възраст. Участието на състави от чужбина, че за тази магия няма граници. Усещането за непреходната България , тази на силното българско творчество на устойчивия, жилав български характер, на живия християнски дух е особено силна тук в тази красива околност и деветвековната сянка на манастира "Св. св Петър и Павел".