НОВИНИ

Президентът Радев откри събора "Хоро се вие край манастира"

Президентът Румен Радев откри 15-то издание на Петропавловския събор на народното творчество "Хоро се вие край манастира". В надпяванията тази година се включват около 4000 участници от страната и чужбина, които днес и утре огласяват околностите на лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел".

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
21:04, 22.06.2019
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

На двете фестивални сцени се изявяват и състави от Сърбия, Унгария, Грузия и Литва. Фестивалът има конкурсен характер. При откриването държавният глава припомни, че началото на празника е поставено преди три десетилетия от Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица и приветства кметовете на трите града, които утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух.

Румен Радев -президент на Република България: За магията на българския фолклор няма възраст. Участието на състави от чужбина, че за тази магия няма граници. Усещането за непреходната България , тази на силното българско творчество на устойчивия, жилав български характер, на живия християнски дух е особено силна тук в тази красива околност и деветвековната сянка на манастира "Св. св Петър и Павел".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3000 колекционери посетиха София винил фест
Над 3000 колекционери посетиха "София винил фест"
Борис Джонсън бе замесен в битов скандал
Борис Джонсън бе замесен в битов скандал