Президентът Румен Радев призова държавата да подкрепи иновациите с повече финансиране и административни облекчения. Той вярва, че с общи усилия страната ни има възможност да се нареди в предните позиции на иновационната карта на Европа. Държавният глава участва в 14-ия национален иновационен форум, който се провежда под негов патронаж.

Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж, отбеляза в изказването си президентът Радев. Подчерта, че страната ни има традиции и постижения, които трябва да се използват като лесния достъп до широколентов интернет и младите таланти, които печелят челни места в престижни международни състезания всяка година.

Румен Радев - президент на Република България: Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата такова,каквото трябва да бъде, а тази дейност се финансира основно от бизнеса и чужди инвеститори, което автоматично ни поставя в някаква зависимост от тях.

Заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева увери, че има желание да се направи необходимото. А целта е да се създаде ново партньорство между индустрията, държавните институции и гражданското общество.

Карина Ангелиева - зам.министър на образованието и науката: Администрацията и правителството са огледало на българското общество и българската икономика,т.е. какъвто капацитет има от едната страна, такъв има и от другата или няма съответно. Ние сме едно цяло и съответно политиките трябва да ги правим в партньорство.

На форума бяха отличени предприятия с иновативни постижения в различни категории.