Президентът на България Румен Радев отправи приветствие към българите по случай 111 години от обявяването на Независимостта.

"На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент", написа в официалния си Фейсбук профил държавният глава.

"Днес сме изправени пред своя собствен 30-годишен вододел. Три десетилетия след началото на прехода нашият път напред преминава през също толкова значими предизвикателства, очакващи своето решение.

И преди столетие, и днес Независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. От нас зависи дали ще се задоволим с настоящето си положение или ще се борим, подобно на предците ни, за да моделираме собствената си историческа съдба", допълва президентът.

"Нека с разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България. Честит празник!", завършва приветствието си Румен Радев.

Президентът ще отбележи празника заедно с представители на българската общност в Ню Йорк. Той ръководи българската делегация и ще представи страната ни на 74-та сесия на ООН в Ню Йорк. В нея ще участва и външният ни министър Екатерина Захариева.

Президентът и вицепремиерът ще се включат в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата на 23 септември.

Честваме 111 години от Независимостта на България

Честваме 111 години от Независимостта на България

Днес честваме Деня на независимостта и по традиция Велико Търново е в центъра на събитията. За подготовката и празничния дух - вижте повече в прякото...