НОВИНИ

Президентът Радев покани държавните предприятия в Китай да инвестират в България

Президентът Румен Радев призова китайския бизнес да инвестира в България и изброи предимствата на страната ни. Държавният глава говори пред участниците в сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт", която се проведе в рамките на Световния икономически форум в китайския град Далиен.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:18, 02.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Президентът Радев очаква, че с визитата си в Китай ще отвори вратата за повече китайски инвестиции у нас, напомни геостратегическото значение на България и подкрепата на китайската инициатива един пояс, един път. Смята ,че стратегическо място на България трябва да се да се оползотвори по най-добрия начин.

Румен Радев, президент на България: През нашата територия трябва да минат жп връзки магистрали воден транспорт модернизация на пристанища на летища това може с китайските инвестиции да стане повече.

С губернатора на провинция Хъбей Сю Цин се разбраха да бъде разработен конкретен план за съвместни бизнес проекти. Провинцията има население от 75 млн, огромен БВП, модерна инфраструктура.

Румен Радев, президент на България: Такъв план аз ще призова да се направи съвместно с българското правителство, с работодателски и бизнес организации, с националното сдружение на общините в България. В един такъв план водеща роля има българското правителство.....
;

Възможните сфери на сътрудничество са транспортна инфраструктура, енергетика,научно-развойна дейност в автомобилостроенето,селско стопанство, информационни технологии.

Президентът Радев проведе тази среща в рамките на Световния икономически форум и участва в церемонията по откриването му.

Световният икономически форум в пристанищния град Далиен се провежда за първи път през 2007 г. Целта е да събира бързо развиващи се компании, наречени "новите шампиони". Срещите се превръщат в традиция и придобиват известност като "летния Давос". Приема се за най-значимия икономически форум в Азия.;
Ли Къцян - премиер на Китай: В светлината на забавящия се растеж, вярвам че трябва да съживим духа на сътрудничеството, тъй като сме партньори или пътници в една лодка.

Румен Радев разговаря и с Клаус Шваб, който е основател и президент на Световния икономически форум в Давос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавите от ОПЕК+ одобриха сделката за намаляване добива на нефт
Държавите от ОПЕК+ одобриха сделката за намаляване добива на нефт
Столична община си върна 5 линии на градския транспорт от частни оператори
Столична община си върна 5 линии на градския транспорт от частни оператори