НОВИНИ

Президентът Радев призова за комплексен подход при модернизацията на армията

Преди да стане ясно, че проектът за промени в Изборния кодекс е отхвърлен, във Варна президентът Румен Радев коментира предложението държавният глава да определи 240 избирателни райони при провеждане на мажоритарни избори. Той припомни, че България е парламентарна, а не президентска република и посъветва депутатите да не бягат от отговорност. По отношение на модернизацията на армията президентът призова да се гледа комплексно, а не само като подмяна на въоръжението с по-ново.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 15.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Президентът Радев подчерта, че проектите за модернизацията на армията трябва да се развиват с участието на българската отбранителна индустрия. Също така е необходима не само подмяна на въоръжението, но и подобряване на условията за безопасност, при които военните изпълняват своя дълг.

Румен Радев, президент на Република България: "Много важно - грижа за хората, издигане на мотивацията, на социалния престиж и най-важното според осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Тази подготовка гарантира и безопасност и запазването на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности".

Преди да стане ясно, че проектът за промени е отхвърлен, президентът коментира предложението държавният глава да определя избирателните райони при провеждане на мажоритарни избори.

Румен Радев, президент на Република България: "По конституция той няма нито правомощия, нито капацитет, като институция да извърши такова райониране".
;

Държавният глава се спря и на демографските проблеми. По думите му трябва да се намерят решения, за да могат младите хора да учат и да работят в България. Той коментира и снимките с нацистки костюм на своя съветник Пламен Узунов. Преди седмица те се появиха в социалните мрежи и предизвикаха поредица от негативни коментари. Стигна се и до искане на оставката му.

Румен Радев, президент на Република България: "Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Спомняте си, че на 9 май излязох със становище, поздравих победата, отбелязах победата над нацизма и почетох жертвите, милионите жертви на нацизма. Тези политици, които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува".

Във Варна Румен Радев се срещна с кмета на града Иван Портних и с дейци на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшистите нямат право да кандидатстват по програмата „Ваучери за заети лица
Висшистите нямат право да кандидатстват по програмата „Ваучери за заети лица"
Очаква се броят на жертвите в Лондон да продължи да нараства
Очаква се броят на жертвите в Лондон да продължи да нараства