НОВИНИ

Президентът Радев разговаря с емира на Катар за бъдещи инвестиции у нас

Катар е готов да инвестира в изграждането на Иновативен център за деца в София и Биотехнологичен парк в Пловдивския университет. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев и емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Преди това президентът откри българо-катарски бизнес форум. От Доха предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:45, 11.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани е потвърдил, че страната му е готова да инвестира в изграждането и оборудването на Център за деца, в който младежите безплатно ще изучават перспективни дисциплини.

Румен Радев, президент: Това е една инициатива, по която президентската институция вече работи повече от година и която аз приемам като мой личен дълг да се случи в България. Първият елемент на този център е възможността всеки българин да си доведе детето абсолютно безплатно и да може да учи перспективни дисциплини на хардуер, на софтуер с преподаватели, каквито не може да намери в училище.

В Центъра ще има място и за младите таланти с отличия от международни олимпиади. Планира се също така да се включат фирми в областта на високите технологии, които ще помагат за издръжка на центъра.

Целта е да се спре "изтичането на мозъци", България да стане място за иновации, за развитие на високите техтнологии и притегателен център за специалисти от чужбина.

Емирът е проявил интерес и към изграждането на Биотехнологичен парк в Пловдивския университет. В него ще се търси връзката между бизнеса и науката и възвръщаемост на инвестициите.

Планира се да развива водещи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката и това, което представлява голям интерес за Катар - преработката на храни и развитие на устойчиво земеделие в области с екстремен климат.

Румен Радев, президент: Те са силно заинтересовани да инвестират в този център за модерни биотехнологии. Ефектът ще бъде и за Катар.

Катар е най-богатата страна в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Макар и малка по територия, страната има едни от най-големи залежи на природен газ в света. Местното население е около 300 хиляди души, но в страната живеят над 2 млн. чужденци, които представляват 95% от работната ръка на Катар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинение за собствениците на кучетата, които нападнаха три деца в Железница
Обвинение за собствениците на кучетата, които нападнаха три деца в Железница
Петима министри ще отговарят на въпроси на депутати утре
Петима министри ще отговарят на въпроси на депутати утре