НОВИНИ

Президентът Радев разговаря с кметове и фермери от селата с огнища на чума

За диалог между властта и хората, чиито животни бяха унищожени заради чумата призова президентът Румен Радев в Болярово. Той се срещна с фермерите и кметовете на засегнатите от чумата населени места, за да чуе техните проблеми.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
20:04, 18.07.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Димитър Панайотов е вече бивш собственик на 800 овце, умъртвени заради чумата. Той споделил с президента Радев, че все още не е получил протоколи, и смята, че има разминаване в броя на умъртвените животни. Не вярва и че заразата е дошла от нелегален внос на животни от Турция.

Димитър Панайотов, животновъд, с. Шарково: Имам 8 положителни проби, пък аз за мене няма болни. След като няма смъртност, значи няма болни.

След среща с кметовете на четирите засегнати от чумата села президентът призова за диалог за да се преодолее недоверието в институциите. Според него в региона има сериозен проблем и той не е само в сектор Животновъдство.

Румен Радев, президент на Република България: Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора и той няма да се изчерпи само с тези компенсации, каквито и да са те. Разбира се, чухте и от самите хора че те са недостатъчни за да възстановят своя поминък, особено по-дребните стопани. Трябва и административни мерки.

В Шарково, където все още са живи козите на баба Дора възниква нов проблем, разтревожен е кметът на селото.

Иван Апостолов, кмет на село Шарково: Създават се леки конфликти между местното население и протестиращи…става и конфликт между хората в селото, на тези които умъртвиха животните и все още живите козички на баба Дора. Хората негодуват, че все още това се случва и не могат да си получат обезщетението.

В отговор сдружението, получило разрешение за протести, оттегли подкрепата си за останалите в Шарково протестиращи.

Георги Дражев: Апелирам към кмета и полицията да осъществят по силата на закона контрол по наша молба да отстранят онези, които в момента продължават на своя глава да протестират, да се разхождат в заразените райони, да ограничат движението на фотографи, телевизионни екипи.

Утре се очаква да бъдат умъртвени и последните останали животни в Шарково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът създаде Комисия за проверка на сигнали за издаване на книжки
Парламентът създаде Комисия за проверка на сигнали за издаване на книжки
Днес се навършват шест години от кървавия атентат в Сарафово
Днес се навършват шест години от кървавия атентат в Сарафово