След среща със словашкия си колега Андрей Киска, Радев заяви, че политиката на отворени врати е вредна и за Европа, и за държавите, от които идват мигрантите, а охраната на границите трябва да се засили безкомпромисно. Президентът е на официално посещение в Словакия.

С прегръдка и хляб и сол в Президентския дворец в Братислава - така бе посрещнат президентът Румен Радев от словашкия си колега Андрей Киска. След разговора си двамата обявиха - България може да ползва словашкия пример за приемане на еврото, а Словакия - българския за развитието на туризма. Обща тема за страните обаче е корупцията.

Румен Радев, президент на Република България: За нас европейска интеграция означава приемане на европейски модели и стандарти в борбата с корупцията и престъпността. И двете държави сме силно заинтересовани, това споделихме с президента Киска, от установяването на такива стандарти.
Андрей Киска, президент на Република Словакия: Това, което ни свързва е корупцията. И двете страни са в Европейския съюз и в НАТО и призоваваме двете правителствата да изпълняват своите задачи в тези съюзи.
© Валентин Николов / БТА

В Братислава президентът Радев разговаря и с премиера Петер Пелегрини, а по-късно се срещна и с българската общност в словашката столица.

Българите в Словакия са около 2000 души, а поне още толкова са тези с двойно гражданство или с българско самосъзнание.