Тази сутрин в Бейрут президентът Румен Радев ще поднесе венец пред Мемориала на мъчениците, където ливанската общественост почита своите герои от борбите за независимост. Държавният глава се срещна и с българи, които живеят в Ливан, и с ливански граждани, учили у нас. Той поздрави българската общност за усилията им да създадат лицензирано и успешно неделно училище за българските деца в Бейрут.

Българите в Ливан са около 400. В Бейрут те са успели да създадат неделно училище, към което освен деца на българи, интерес проявяват и ливански граждани.

Общият брой на завършилите ливанци у нас е около 1500 души. Инженерите и медиците имат много добра реализация и са ценени специалисти.

На срещата с президента хората потърсиха съдействието му за облекчаване на процедурата за издаване на паспорти, за директна въздушна линия между Бейрут и София, за изграждане на български културен център. Президентът Радев им обеща подкрепа.

Амал Амро е завършила медицина в България, съпругът и е българин , повече от 30 години е живяла у нас. Нина, Надя и Юлия са женени за ливанци и живеят в Бейрут. Чувстват се добре тук, но тъгуват за родината. Имат си традиция - всеки четвъртък се събират и на български си говорят за България.

И трите се заричат, че един ден като се пенсионират, ще се върнат в България.