НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с български посланици

България трябва да има единна външна политика, която да защитава пред света - позицията изрази президентът Румен Радев по време на традиционната годишната среща с българските посланици.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:20, 20.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Изказването си пред дипломатите президентът Радев започна с шега, визирайки себе си и премиера Борисов, който вчера говори пред посланиците.

Румен Радев, президент на Р България: Иска ми се да перифразирам един доста известен афоризъм, че дипломацията е прекалено сложно нещо, за да я оставим в ръцете на генералите, тъй като в рамките на два дни това е вторият генерал, когото ще слушате.

България трябва да има единна външна политика, която всеки представител на българските институции трябва да следва, категоричен е президентът.

Румен Радев, президент на Р България: Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на международната сцена, толкова външни политики За мен това не е най-доброто представяне. България трябва да има една външна политика.

За българското председателството на ЕС не трябва де се мисли само като възможност за извличане на максимални ползи, каза Радев и подчерта кое е по-важно за него.

Румен Радев, президент на Р България: Най-важното ние трябва да покажем, че България може да бъде лидер, България може да управлява процесите в ЕС, България е страна с предсказуема и надеждна политика, тогава ще дойдат ползите на по-късен етап.

Присъединяването на България към Шенген е важна задача, която непрекъснато трябва да бъде поставяна пред международните партньори, каза президентът. Определи влизането ни в Еврозоната като стратегическа задача, но заяви, че е важно също кога и при какви условия ще стане това.

За да има ефективна борба с корупцията у нас, е важно да има всеобхватна система на приходите и харчовете в държавната хазна, коментира Румен Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Единен силен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Според президента по отношение на енергийна сигурност трябва да се следва принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Той оцени като сериозна работата на правителството в тази посока.

Румен Радев, президент на Р България: Когато планираме енергийните трасета, да защитаваме нашите интереси по отношение на най-ниска цена, най-голяма сигурност. Затова също съм апелирал за тази идея тръбите, които идват към България, да идват директно към България.

Поликата на България към страните от Западните Балкани трябва да е активна, убеден е Радев. САЩ определи като стратегически съюзник, с когото трябва да поддържаме добрите контакти. По отношение на Русия отново подчерта, че отношенията трябва да са прагматични, изградени на взаимноизгодно икономическо и търговски сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на община Струмяни плашат с протест заради път в окаяно състояние
Жители на община Струмяни плашат с протест заради път в окаяно състояние
Д-р Мария Георгиева: 150 000 двойки имат нужда от асистиране на репродукцията
Д-р Мария Георгиева: 150 000 двойки имат нужда от асистиране на репродукцията