НОВИНИ

Президентът Радев обсъди бъдещия съвместен научен център с швейцарския посланик

Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания, от които да се възползват както български, така и швейцарски компании в сферата на информационните технологии, отбраната, новите технологии в енергетиката и други сфери с висока добавена стойност обсъдиха на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

президентът радев обсъди бъдещия съвместен научен център швейцарския посланик
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 20.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Още

В края на 2019 г. изтича първият период от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и по думите на президента Радев, най-устойчивите резултати постигнати от нея, са именно в сферата на образованието и въвеждането на дуалното обучение в България.

Днешната среща е продължение на разговорите между българския държавен глава и президента Ули Маурер по време на официалното посещение на Румен Радев в Конфедерация Швейцария през месец февруари т.г. В срещата на „Дондуков“ 2 участваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, заместник-председателят на Българската академия на науките член-кореспондент Константин Хаджииванов, проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Георги Михов, ректор на Технически университет-София, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на Министерски съвет и на Българската стартъп асоциация.

;

„Досега от отпуснатите 72 млн. швейцарски франка в рамките на програмата, само малко над 3 млн. бяха заделени за проектите в сферата на образованието. Нашата амбиция е при втория период на Българо-швейцарската програма за сътрудничество акцентът да бъде именно върху образованието и научните изследвания, включително създаването на съвместен Българо-швейцарски изследователски център“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че създаването на подобен център у нас ще допринесе не само за намаляване на младежката безработица, но и за връщането на млади български учени, които вече са реализирали свои успешни проекти в чужбина с отпуснати от Швейцария стипендии.

Представителите на академичните среди изразиха готовност за участие в реализацията на този перспективен за страната ни проект с очертаване на потенциалните области в които да се фокусира неговата дейност и за привличане на екипи от български учени и изследователи. Отбелязана беше възможността предоставената от Швейцария финансова подкрепа за създаването на изследователския център да бъде съчетана и с финансиране от страна на европейските фондове, подчертаха от пресцентъра на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хербицидът Глифозат на „Байер“ беше обявен за канцерогенен
Хербицидът Глифозат на „Байер“ беше обявен за канцерогенен
Остават високите мита за китайски стоки, заяви Тръмп
Остават високите мита за китайски стоки, заяви Тръмп