Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания, от които да се възползват както български, така и швейцарски компании в сферата на информационните технологии, отбраната, новите технологии в енергетиката и други сфери с висока добавена стойност обсъдиха на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

© Пресцентър

В края на 2019 г. изтича първият период от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и по думите на президента Радев, най-устойчивите резултати постигнати от нея, са именно в сферата на образованието и въвеждането на дуалното обучение в България.

Днешната среща е продължение на разговорите между българския държавен глава и президента Ули Маурер по време на официалното посещение на Румен Радев в Конфедерация Швейцария през месец февруари т.г. В срещата на „Дондуков“ 2 участваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, заместник-председателят на Българската академия на науките член-кореспондент Константин Хаджииванов, проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Георги Михов, ректор на Технически университет-София, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на Министерски съвет и на Българската стартъп асоциация.

© Пресцентър

„Досега от отпуснатите 72 млн. швейцарски франка в рамките на програмата, само малко над 3 млн. бяха заделени за проектите в сферата на образованието. Нашата амбиция е при втория период на Българо-швейцарската програма за сътрудничество акцентът да бъде именно върху образованието и научните изследвания, включително създаването на съвместен Българо-швейцарски изследователски център“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че създаването на подобен център у нас ще допринесе не само за намаляване на младежката безработица, но и за връщането на млади български учени, които вече са реализирали свои успешни проекти в чужбина с отпуснати от Швейцария стипендии.

Представителите на академичните среди изразиха готовност за участие в реализацията на този перспективен за страната ни проект с очертаване на потенциалните области в които да се фокусира неговата дейност и за привличане на екипи от български учени и изследователи. Отбелязана беше възможността предоставената от Швейцария финансова подкрепа за създаването на изследователския център да бъде съчетана и с финансиране от страна на европейските фондове, подчертаха от пресцентъра на президента.