НОВИНИ

Президентът Радев ще се срещне с краля на Йордания

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания. В кралския дворец в Аман държавният глава и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Абдула II и кралица Рания. Преди това президентът Радев откри българо-йордански бизнес форум. Участниците в него обсъждат възможностите за сътрудничество в отбранителната индустрия, информационните технологии и хранително-вкусовата промишленост.

Вера Александрова
от Вера Александрова оператор: Любен Бързаков
11:08, 16.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В бизнес-форума, който се провежда в Аманската търговска камара, участват представители от 30 български компании.

През 2017 г. българският износ за Йордания достига 20 млн. долара, а вносът надхвърля 28 млн. долара.

Президентът подчерта, че Йордания е много важен приятел и партньор на България в Близкия Изток и очаква развитието на търговско- икономическите връзки между двете страни. Румен Радев увери, че страната ни предлага добри условия за бизнес, благоприятен данъчен и инвестиционен режим и призова йорданския бизнес да инвестира у нас.

Румен Радев, президент: България разполага с редица предимства да бъде производствена база за йордански компании и врата на йорданските продукти към Европейския съюз.
;

По време на българо-йорданския бизнес форум в Аман, Хасковската търговско-промишлена палата подписа Меморандум за разбирателство с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията Йордания-Европа. Фабриката за тютюн в Първомай договори износ за 500 тона тютюн. Договорен беше и меморандум за партньорство между международния научен център Сезам и София Тех парк.

На срещата с краля на Йордания сред обсъжданите теми ще са задълбочаване на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, взаимни проекти в отбраната и сигурността, в образованието и туризма. Ще коментират също ситуацията в Близкия Изток и кризата с мигрантите. Румен Радев ще постави и въпроса за откриване на йорданско посолство в България.

Президентът разказа, че с краля на Йордания се познават още от 2001 година, когато като началник щаб е посрещнал в авиобаза "Граф Игнатиево" Абдула II.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО предупреждава: Раждане със секцио само при нужда
СЗО предупреждава: Раждане със секцио само при нужда
Заради разследване ограничават движението по пътя Своге-София утре
Заради разследване ограничават движението по пътя Своге-София утре