Президентът Румен Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор. Държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител номер едно.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

На дискусията отново се повдигна въпроса за правомощията на главния прокурор и за това, че чрез правото му да дава методически указания да не се разпростира и до това да се изземват разследвания от конкретни прокурори и да се възлагат на други.

От Асоциацията на прокурорите казаха, че тъй като последните главни прокурори са били или от общността на съдиите, или от научните среди, за тях по-добрият вариант е новият главен прокурор да бъде избран от средите на прокуратурата, т.е. от сега действащите и работещи на терен прокурори.

От "Правосъдие за всеки" поискаха това да не бъде принцип при избора на нов главен прокурор. Но пък Мария Павлова, която представляваше следователите и беше служебен министър в кабинета, назначен именно от Румен Радев, застана плътно зад колегите си прокурори и каза, че най-добрият вариант е действащ прокурор да бъде избран за обвинител №1.

От "Провосъдие за всеки" поискаха при подписването на указ за назначаване, държавният глава да гарантира, че това е най-подходящият главен прокурор. Президентът им отговори, че това може да стане само ако предложат законова промяна.

Румен Радев, президент на Република България: Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна и ще кажа: "това е човека". Но отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. Но тук много точно беше повдигнат въпроса за "колективната безотговорност". Тя не е само заболяване на тази система. Тя е общонационална болест. Аз много пъти съм говорил на тази тема, нейната благоприятна среда е най-вече в Парламента, знаете.