НОВИНИ

Президентът Радев участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека

Президентът Румен Радев е в Женева, за да участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека. Защитата на човешките права не е постижима без траен мир и устойчиво развитие, посочи в изказването си българският държавен глава. Още от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:18, 24.06.2019 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

България беше избрана за член на Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г. през октомври миналата година. Това е признание за последователната политика на страната ни в тази сфера. България за първи път е член на междуправителствения орган, който е част от системата на ООН. Съветът заседава в Женева.

Повече от 7 десетилетия след учредяването на ООН, международното сътрудничество за зачитането на човешките права и свободи остава важна ценност и ключова цел, изтъкна в изказването си президентът Радев.Той е първият български президент, който говори от тази трибуна. Говори на английски - един от 6- те официални езици на ООН.

Румен Радев: Защитата на човешките права не е постижима без траен мир и устойчиво развитие и обратно. С оглед на тази взаимовръзка, свързаността и сътрудничеството между органите и агенциите в системата на ООН трябва да бъдат допълнително засилени.
;

В много страни климатичните промени пречат на хората да се възползват от основни права, каза българският президент и заяви, че прилагането на подходящите мерки за смекчаване на последиците е основен приоритет. По думите му България оценява факта, че вече се обсъжда и въздействието на новите технологии, включително на изкуствения интелект, върху правата на човека.

Румен Радев: За първи път моята страна е член на Съвета по правата на човека, но ние работим за повишаване на неговата ефективност и ефикасност и предприемаме стъпки за насърчаване на всички заинтересовани страни в процеса.

Толерантността и разбирателството са ценности, които представляват основата на съвременната демокрация , напомни Румен Радев, но подчерта, че антисемитизмът все още присъства в някои страни.

Румен Радев: Спасяването на българските евреи от почти 50 000 души през 1943 г. е един от най-значимите моменти в нашата съвременна история. Пълноправното членство на България в Международния алианс за жертвите на Холокоста е признание за нашия ясен отговор на нарастващите антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата.

Президентът Радев посочи, че правата на детето са основен приоритет за страната ни, има и редица инициативи за приобщаващо образование на деца с увреждания. Заяви, че България е постигнала значителен напредък по включването на жените в управлението на икономиката. Увери, че страната ни защитава правата на младите хора и поощрява тяхното участие във всички сфери на политическия и обществен живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имамоглу е готов да работи с Ердоган за по-добър Истанбул
Имамоглу е готов да работи с Ердоган за по-добър Истанбул
КПКОНПИ не е установила нарушения при Апартаментгейт
КПКОНПИ не е установила нарушения при "Апартаментгейт"