Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 посланика на Република Косово у нас Шпенд Калаба с орден "Мадарски конник" втора степен.

Високото държавно отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за развитието на отношенията между България и Косово.

Румен Радев, президент на Република България: В рамките на вашия мандат България работеше активно за развитието на демократично, проспериращо и мултиетническо Косово и за успешната му международна интеграция, а по времето на българското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите от Западните Балкани бяха поставени във фокуса на европейския интерес.

Държавният глава открои личния принос на посланик Калаба за положителния импулс в двустранните отношения, задълбочаването на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес и подписването на Меморандума за сътрудничеството в областта на европейската и евроатлантическа интеграция между правителствата на двете държави и Спогодба за сътрудничество в областта на културата.

Шпенд Калаба, посланик на Република Косово: Този орден не е само признание за мен, но и за народа на Република Косово.

Дипломатът благодари на президента Румен Радев за силната му ангажираност с европейската интеграция на държавите от региона на Западните Балкани.