НОВИНИ

Президентът Радев: Управляващи и парламент са на път да загубят човешки облик

Държавният глава определи като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови лекарства догодина. От Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че след разговор с президента, мораториумът да бъде преразгледан веднага от НС. Държавният глава коментира още, че възнамерява да наложи вето и на антикорупционния закон. А от ГЕРБ контрираха, че законът все още не е приет и публикуван в Държавен вестник.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 15.12.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Държавният глава заяви, че отхвърленото вето нямало да бъде толкова брутално, ако предишния ден, на заседание на Министерския съвет в рамките на около час на масата не са били извадени около 740 млн. лева.за различни проекти и ако партийните субсидии не били съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева. които не просто могат да спасяват живот, но и дават последната надежда на много хора.

Румен Радев - президент: Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване - и заплати, и пенсии, и социални права, но вчера се посегна на последното - на надеждата".

От Брюксел темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че според лекарите, с които разговарял, лобизмът е именно при тези нови лекарства и затова е бил приложен румънският модел за мораториум.

Бойко Борисов - министър-председател: И въпреки всичко, понеже винаги съм бил диалогичен, съм готов веднага да преразгледам, ако трябва и след среща с Радев, и мораториума за лекарствата, и ако в една трета в ЕС дадено лекарство се употребява - ще го въведем и ние. Защото, извинявайте, ама майка ми почина от рак и със сестра ми си продадохме всичко, за да купуваме за 8000 долара ампула и жената след точно две седмици си отиде. Така че не трябва да се заиграваме с надеждите на хората.

В задочен спор влязоха днес държавният глава и управляващите заради обсъждания в момента от депутатите антикорупционен проектозакон и заявеното от Румен Радев намерение да наложи вето.

Президентът беше категоричен, че темата не се ограничава само до назначаването на ръководството на антикорупционния орган, а дебатът трябва да бъде за същността на този закон и за неговия дух. Мнението му е, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум.

Румен Радев: „Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните",

Държавният глава коментира също така, че няма за самоцел да назначава ръководството на антикорупционния орган, но е настоявал и продължава да настоява за баланс на властите. В отговор правосъдният министър Цецка Цачева каза, че конституционно право на държавния глава е да налага вето, но по приет от Народното събрание закон.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Това, че президентът на републиката има свое виждане по начина как трябва да изглужда този закон, стана ясно още на КСНС, когато се подкрепяше алтернативен проект, който не мина дори на първо четене. Онова, което мога да кажа, е - защо е тази припряност, защо се бърза, нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо и държавният глава е в правото си да прецени дали да го упражни или не.

Що се отнася до готвения от опозицията вот на недоверие, Бойко Борисов обвини БСП и ДПС в липса на морал и обяви правителството за успешно, прогнозируемо и високо оценено от Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Свиленград задържа четирима мними полицаи
Полицията в Свиленград задържа четирима мними полицаи
От нашите пратеници: Как на Острова посрещат напредъка по преговорите за Брекзит
От нашите пратеници: Как на Острова посрещат напредъка по преговорите за Брекзит