НОВИНИ

Президентът Радев връчи българския флаг на антарктическата експедиция

Акцент в изследванията на 26-ата Антарктическа експедиция тази година ще са климатичните промени. В българската полярна база ще бъде изградена модерна научна лаборатория. Досега събраните проби от най-южния континет се носеха до България или бяха изследвани в чужди лаборатории, разказа в сутрешния блок на БНТ проф. Христо Пимпирев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:55, 08.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Държавният глава връчи националния флаг на участниците в 26-та българска Антарктическа експедиция.

Румен Радев, президент на Р България: Тази експедиция е продължение на богатите традиции, които има България в изследването на Белия контингент.

Той подчерта, че българските учени, подкрепени от българската държава осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на този континент.

Румен Радев, президент на Р България: И тяхната правота се потвърждава с особена сила днес, защото Антарктика е все по-важна от гледна точка на научни изследвания за разкриване на тайните и на големия потенциал на Белия континент.

Президентът отбеляза важността на изследванията, които се правят там. Той поздрави нашите полярници за тяхната успешна международна дейност.

;

На церемонията проф. Пимпирев покани президента Радев да посети българската полярна експедиция, защото последния държавен глава, посетил полярниците, е Георги Първанов.

В студиото на „Денят започва“ проф. Пимпирев заяви, че за него и българските учени е гордост да приемат националния флаг от президента, защото експедицията е национална.

проф. Христо Пимпирев: От 93-а година, откакто Президентът Желев ни връчи националния флаг, получаваме флага, защото това е национална експедиция и за нас е чест. Това ни дава самочувствие и отговорност, че го правим за България. Програмата ни е доста амбициозна.

Той допълни, че основен акцент върху изследванията ще бъдат климатичните промени, като включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида.

На полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят 9 чуждестранни учени - шестима португалци, двама турци и един монголски изследовател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 10% се повишава цената на билетите за музеите в Пловдив от следващата година
С 10% се повишава цената на билетите за музеите в Пловдив от следващата година
Защо поскъпват яйцата?
Защо поскъпват яйцата?