Президентът Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" на победителите в състезанието за млади български учени в областта на компютърните науки. Конкурсът се провежда за 17-та година. Носител на тазгодишната голямата награда е Свилен Кънев - доктор по компютърни науки от Харвард. Негов подгласник с грамота "Джон Атанасов " е Светлин Пенков - доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет.

Носителят на голямата награда Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Google. Като ученик е завършил школата на големия казанлъшки учител по физика Теодосий Теодосиев. В момента се занимава с изработването на по-ефективни процесори в големите центрове за данни.

Свилен Кънев: Ние оптимизираме чиповете в тези огромни центрове за данни, така че те да изхабят по-малко енергия и да работят по-бързо.

Научните интереси и работа на Светлин Пенков, отличен с грамота "Джон Атанасов" са фокусирани върху пресечните точки между роботиката и изкуствения интелект. Във Великобритания е участвал в екип, разработил автомобил, който се движи без водач.

Светлин Пенков: Сядате, натискате едно копче и казвате искам тази дестинация и автомобилът ви закарва там. Нямахме никакви проблеми, не сме имали никакви злополуки.

Като положителен знак, президентът Радев посочи, че в голяма част от разработките на младите учени се акцентира върху стимулиране на предприемаческата активност, а много от тях са подплатени с патенти.

Румен Радев - президент на Република България: Най-вече това ме радва, че където и да учите, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работите, вие го правите с мисъл за България и съхранявате връзката си с България.

Тази година за първи път се връчи награда в категория "Вдъхновител и създател на таланти". Първият отличен е д-р Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет. С Грамотата "Джон Атанасов" бяха отличени в няколко категории ученици и техните преподаватели.