Петър Цанков е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов". Тя се дава на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб. Президентът Румен Радев връчи престижното отличие. Инициативата вече 15 години се провежда под патронажа на държавния глава

Петър Цанков е на 34 години. Завършва средното си образование в Стара Загора, продължава в Технологичния институт на Джорджия в САЩ. Защитава докторантура по компютърни науки в Швейцарски технологичен университет в Цюрих, където и работи сега.Вниманието му е насочено върху безопасността на изкуствения интелект и сигурността на блокчейн технологиите. Целта на изследванията му е да създаде нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи.

д-р Петър Цанков: Изкуственият интелект се използва вече във всякакви приложения като например себеуправлващи се автомобили, диагностика и така нататък. И целта там е да се гарантира, че този изкуствен интелект прави това, което му е зададено.
Васил Денчев е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"

Васил Денчев е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"

Носителят на голямата награда "Джон Атанасов" тази година е Васил Денчев - доктор по компютърни науки. Държавният глава Румен Радев връчи 15-те прези...

Петър Цанков поддържа връзка със свои колеги у нас и има желание някой ден да се върне в България. Смята, че държавата трябва да насочи вниманието си към създаването на силни университети и научни центрове, които да обучават младите специалисти.

Президентът Радев връчи още награди в различни категории на млади учени в областта на компютърните технологии. Призна, че е впечатлен от обществената значимост на разработките им. Разказа, че когато се среща със свои колеги по света и призовава да се инвестира в България, наред с другите аргументи, винаги изтъква още един.

Румен Радев, президент на Република България: Питам ги, дайте ми за пример друга страна със 7 млн. население с толкова много призови места в областта на математиката, информатика и информационни технологии в световни олимпиади и конкурси. Няма такава страна.

Подгласниците на победителя, удостоени с грамота "Джон Атанасов", са Димитър Лукарски, Мария Георгиева, Иван Иванов и Красимир Кордов