НОВИНИ

Президентът Радев: Всяко българче в чужбина да има достъп до българско училище

При срещата си с българската общност в Кипър президентът Румен Радев, който е на официално посещение там, заяви, че е необходимо всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище. Държавния глава оцени високо усилията на българите, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в Кипър, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
11:17, 28.11.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Румен Радев посочи още, че българската диаспора в Кипър се ползва с изключително доверие в страната. По думите му тя се интегрира толкова добре благодарение на позитивното си отношение към кипърската държава и граждани. Срещата със сънародниците се проведе в кметство Лакатамия, където по-рано държавният глава участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

;

По време на дискусията с представителите на българската общност бяха обсъдени теми, свързани с подобряването на възможностите за образование и интеграция на българите в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции. Акценти в разговора бяха перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рестарт на проекта за изграждане на ново депо за отпадъци в Бяла
Рестарт на проекта за изграждане на ново депо за отпадъци в Бяла
Нова наредба ограничава незаконното изхвърляне на строителни отпадъци
Нова наредба ограничава незаконното изхвърляне на строителни отпадъци