НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството

Президентът Росен Плевнелиев споделя аргументите на правителството за издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за кандидат за поста Генерален секретар на ООН. Това обявиха днес от прессекретариата на президента. След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат, се казва още в изявлението на Росен Плевнелиев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:08, 28.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
президентът росен плевнелиев подкрепя решението правителството

Президентът призовава и всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара. Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН.

По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока. Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения. Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати подкрепят номинацията на Кристалина Георгиева
Евродепутати подкрепят номинацията на Кристалина Георгиева
Реакции в парламента за смяната на българската кандидатура за ООН
Реакции в парламента за смяната на българската кандидатура за ООН