НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев - с поглед към България 2030

В обръщение към парламента след приключването на месеца на политическите консултации, президентът Росен Плевнелиев обобщи, че е обсъдил с политическите партии актуалната ситуация и заедно са отправили поглед напред към "България 2030"

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 18.03.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Страната ни има уникалния шанс да подходи амбициозно и да постави пред себе си ясни дългосрочни стратегически цели за развитие, подчерта държавният глава.

- Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели,които да мобилизират българските институции и общество, - каза Росен Плевнелиев. - Такива цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, влизане в еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите и др.

Всички декларират воля за борба с корупцията. това иска и народът, подчерта президентът.

- Вместо да чакаме поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка, който да констатира отново, че няма напредък, сега е време за решителен обрат с приемането на силно антикорупционно законодателство. Като президент ще продължа да отстоявам позицията, че съдебната реформа е в центъра на всичко. (...)Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта

Предстоят президентски избори, надявам се те да са единствените през година и да ги проведем по цивилизован начин, каза още държавния глава, така изразявайки позицията си, че не очаква избори "2 в 1".

;
Росен Плевнелиев, Президент на България: Една от най-належащите и приоритетни реформи е здравната. В момента нито лекарите, нито пациентите са доволни от системата, а всяка година обществените средства, заделяни за нея, значително нарастват. В последните години, това е реформата, която довеждаше твърде често до остър политически сблъсък. Когато става въпрос за здравето на хората, добре е да не политизираме излишно, а да подходим експертно. Здравето няма цена. Длъжници сме на народа, защото системата не работи достатъчно ефективно, а гражданите не получават желания достъп до качествено здравеопазване. Това трябва и може да се промени чрез мъдри законодателни решения.

След две години на извънредна нестабилност в страната сега нормализацията и успокояването на политическата ситуация в страната дава своите резултати, смята президентът. Той каза, че икономическата ситуация в страната се подобрява и всички основни икономически показатели показват, че икономиката е в подем.

- Постигнахме добър растеж от 3 процента. Експортът се повиши с 12 %. Отчетохме 40 % ръст на чуждестранните инвестиции, - приведе данни държавният глава. - Отбелязахме увеличаване на приходи в бюджета в размер на 2.8 милиарда лева. Безработицата спадна до 9.2 процента.

От еврофондовете са усвоени 96 % и сме "на плюс от над 17 милиарда".

2016 година е решителна за въвеждането на електронното управление, каза още президентът. Готвените промени в закона за МВР са добра възможност за засилване на капацитета на всички звена в системата.

Цялото обръщение на Президента към Народното събрание е публикувано на уебсайта на Президентството.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Синът на Доналд Тръмп е получил писмо с подозрителен бял прах
Синът на Доналд Тръмп е получил писмо с подозрителен бял прах
Забраняват брането на мурсалски чай
Забраняват брането на мурсалски чай