Президентът Росен Плевнелиев ще направи първо официално посещение в Чешката република на 5 и 6 септември по покана на президента на страната Милош Земан, съобщава прессекретариатът на държавния глава. Миграционната криза, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната ще бъдат сред основните теми в разговора на държавните глави на България и Чехия.

В Прага президентите Плевнелиев и Земан ще обсъдят актуални въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред и ще обменят позиции за перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Във фокуса на двустранните разговори ще бъде и взаимодействието на България със страните от Вишеградската група, както и засилването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Чехия.

В Прага президентът Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат с официална церемония от президента Милош Земан. Двамата лидери ще разговарят "на четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори на двете официални делегации. В чешката столица държавният глава ще разговаря с министър-председателя Бохуслав Соботка и с Ян Хамачек, председател на Камарата на депутатите в Парламента на Чешката република, се посочва в съобщението.