НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Варшава

Президентът Росен Плевнелиев ще води българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) във Варшава на 8 и 9 юли, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:38, 07.07.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света
президентът росен плевнелиев участва срещата върха нато варшава

Срещата на най-високо равнище във Варшава ще протече в контекста на динамичната среда на сигурност, породена от кризите в Близкия изток и Северна Африка, проявите на международния тероризъм, както и нестабилността по източния и южния фланг на Алианса, се посочва в съобщението.

Очаква се лидерите на страните членки на НАТО да обсъдят постигнатия напредък по поетите ангажименти на Срещата на върха на Алианса в Уелс през 2014 г. Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО, се очаква държавните и правителствени ръководители да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.

На срещата във Варшава предстои НАТО да утвърди решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи. Очаква се също така лидерите от НАТО да потвърдят общия ангажимент на съюзниците да увеличат разходите за отбрана, съгласно приетите решения от Уелс.

Акцент по време на Срещата на върха ще бъде подкрепата за партньорите на Алианса - Украйна, Грузия, Молдова. Очаква се да бъде утвърден Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна, одобрен от министрите на отбраната на страните членки на НАТО през юни т.г.

Лидерите от Алианса ще обсъдят и продължаване на периода на мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан след 2016 г. и продължаване на финансовата подкрепа за Афганистанските сили за сигурност до 2020 година.

На форума във Варшава НАТО и Европейският съюз ще подпишат Съвместна декларация за партньорство, която ще постави на ново равнище сътрудничеството между двете организации. Взаимодействието между НАТО и ЕС в борбата за пресичане на каналите за трафик на хора в Средиземно и в Егейско море също ще бъде акцент по време на форума в полската столица.

На 8 юли от 14.30 ч. местно време във Варшава президентът Росен Плевнелиев и водената от него делегация ще бъдат посрещнати официално от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след което ще се проведе заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище държавни и правителствени ръководители. В работен формат ще бъдат обсъдени предизвикателствата в областта на сигурността от Изток и отношенията с Русия.

На 9 юли българският президент ще участва в заседанието по Афганистан с партньорите в мисията "Решителна подкрепа". На второ работно заседание на Северноатлантическия съвет ще бъдат обменени мнения по предизвикателствата за сигурността от Юг. Ще се проведе и заседание на Комисията НАТО-Украйна.

Във водената от държавния глава делегация са включени министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, постоянният представител на Република България в НАТО Иван Найденов, началникът на отбраната Константин Попов и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват централния площад в Благоевград
Обновяват централния площад в Благоевград
Обществено обсъждане в Банско
Обществено обсъждане в Банско