НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев в Съвета на Европа в Страсбург

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че институциите в сферата на правораздаването в България не функционират добре и гражданите ясно са посочили този проблем. Ден преди оповестяването на доклада на Брюксел, държавният глава определи Европейската комисия като партньорът, който няма да ни спести критиките, но ще бъде коректен да ни покаже пътя напред. От Страсбург, където участва в работата на Съвета на Европа, Росен Плевнелиев подчерта, че през тази година България ще бъде домакин на важни международни събития, с които да покаже, че е правова и стабилна държава.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:29, 26.01.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В Съвета на Европа членуват 47 държави, включително Турция и Русия. България е член от 1992 година, а сега е ротационен председател на Комитета на министрите. От 1949 година насам Съветът на Европа е пазител на човешките права и върховенството на закона, на демократичните ценности.

За първи път от 19 години български президент посещава институцията. В пленарната зала Росен Плевнелиев каза, че сега Европа е изправена пред няколко основни предизвикателства, сред които върховенството на закона, ранното прогнозиране на кризите, както и тероризма и миграцията. Той добави, че България показва солидарност с бежанците и с тези, които имат нужда от защита, но настоява да се прави разлика между хората в беда и мигрантите, които търсят просто по-добър живот. Според президента проблемите трябва да се решават, не да се избягват:

През следващите месеци България ще бъде домакин на важни международни срещи, включително на форум, в който ще участват министрите на правосъдието на 47-те държави от Съвета на Европа. Сега е моментът страната да покаже, че е стабилна и правова:

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд коментира независимосста на съдебната система в демократичните държави - особено актуален въпрос сега в България.

Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа: "Ние, в Съвета на Европа, отдаваме голямо значение на това какво можем да направим, така че във всички страни-членки да има ефективно, независимо правораздаване, защото то е ключово за върховенството на закона, за борбата с корупцията и за спазване на човешките права."

Посетителите в сградата на Съвета на Европа имаха възможност да видят колко красива е България от птичи поглед. Изложбата на фотографа Александър Иванов показва 20 снимки от най-красивите места в страната:

По-рано днес президентът разговаря и с председателя на Европейския съд по правата на човека - най-известната част от Съвета на Европа. В момента България е първа по подадените жалби на глава от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторският блок обмисля да стане конфедерация
Реформаторският блок обмисля да стане конфедерация
Пристанище и спортен клуб спорят за яхти
Пристанище и спортен клуб спорят за яхти