НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Читалищата са един от стълбовете на българския дух

„Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашият фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите на творческата самодейност, за изграждането на нови прогресивни, родолюбиви личности". Това каза президентът на Република България Румен Радев, по време на заседанието на 34-тият конгрес на Съюза на народните читалища.

президентът румен радев читалищата един стълбовете българския дух
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 20.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

По думите му този съюз продължава да обединява усилията на хиляди родолюбци, български будители от всички краища на българските земи. „От своите първи стъпки в Свищов, Шумен и Лом, до днес читалищното дело измина своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание. С усилията на млади и стари, които даряваха време и средства, българското читалище взе своето неотменимо място в сърцата на поколения българи“, заяви държавният глава.

Президентът определи читалището като уникално европейско явление. „Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашият фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите на творческата самодейност, за изграждането на нови прогресивни, родолюбиви личности. Днес, дори в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогатяват своето ежедневие, благодарение на читалищата“, заяви президентът.

По думите му читалището трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към този нов динамичен свят и информационен свят. „Това е основната мисия. Да пази нашата култура, нашите традиции, самосъзнание, национална идентичност. Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате една изключително отговорна мисия – просветителска, да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България в дух на родолюбие, патриотизъм и отвореност към света“, каза президентът.

"Благодаря ви, че поддържате този дух на национална идентичност и прогрес, че работите за една нова и модерна България", каза президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски учени разработват алтернативна на антибиотиците
Руски учени разработват алтернативна на антибиотиците
БЧК ще раздава храни на социално слаби хора до края на месеца
БЧК ще раздава храни на социално слаби хора до края на месеца