НОВИНИ

Президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО на среща в Брюксел. В нея ще участва и премиерът на Черна гора - страната ще бъде приета в Алианса другия месец. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Заедно с него са министърът на отбраната Красимир Каракачанов, външния министър Екатерина Захариева и други представители на правителството.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
06:09, 25.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Заседанието на НАТО ще бъде белязано от присъствието на новоизбраните президенти на Съдинените щати Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, които за първи път ще се срещнат със своите съюзници от пакта.

Сред темите на срещата ще бъдат въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана, равни на два процента от брутния вътрешен продукт на държавите от военния съюз и разработването на национални планове за изпълнение на тези цели.

Предвижда се да бъде обсъдена и идеята за присъединяването на НАТО към международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава".

Официално ще бъдат получени и ключовете от новата централа на алианса в Брюксел.

Турският президент Реджеп Ердоган също пристигна в белгийската столица, за да участва в заседанието, на фона на напрежението между Турция и Съединените щати след решението на Тръмп да въоръжи кюрдските милиции в борбата им срещу "Ислямска държава".

Въпреки това, Ердоган беше посрещнат от радостните ликове на свои привърженици, които се събраха пред хотела, в който е отседнал.

Въпреки засилените мерки за сигурност, след терористичният акт в Манчестър по-рано тази седмица, близо десет хиляди души се събраха в знак на протест срещу визитата на Доналд Тръмп.

Демонстрантите разкритикуваха позициите на американския президент спрямо климатичните промени и социалните права, както и анти-имиграционните му планове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Кирилицата е обща, но помним историята си и сме горди!
Екатерина Захариева: Кирилицата е обща, но помним историята си и сме горди!
Манчестър Юнайтед победи Аякс на финала на Лига Европа
Манчестър Юнайтед победи Аякс на финала на Лига Европа