НОВИНИ

Президентът Румен Радев назначи Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев заяви, че повторното гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор от Висшия съдебен съвет не е разсеяло съмненията около процедурата по избора му. Държавният глава обаче отбеляза, че не може да си позволи да се вслуша в призивите да наруши Конституцията. Радев, обаче обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията - за отчетност на главния прокурор и промяна на мястото и модела на прокуратурата. Преди да подпише Указа Румен Радев е провел среща с Иван Гешев.Подробности е прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 26.11.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Точно това е аргументът - той подписва Указа, за да не наруши Конституцията, която президентът подчерта, че винаги е отстоявал да се спазва. Президентът е изразил пред Иван Гешев очакванията си прокуратурата да отстоява справедливостта и да бъде в това отношение абсолютно независима и безпристрастна. От своя страна пък Иван Гешев отговори, че в дейността на прокуратурата единствената разделителна линия ще бъде кой спазва и кой не спазва закона, а не това кой какъв е и към кого принадлежи.

Румен Радев, президент на Република България: Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона - без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Избраният за главен прокурор коментира, че думите на президента съвпадат с очакванията на обществото.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор - избран за главен прокурор: Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва доста по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост.
Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона. И така е във всяка демократична държава. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерии за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона. И да следва процедурите, които са посочени в закона. Това е критерият, няма друг критерии.

Според държавния глава в обществото има очаквания за разкритие на корупция по високите етажи на властта, отговори около "Апартаментгейт", както и качеството на ремонтите и изграждането на нова инфраструктура. Президентът отбеляза още, че вече 30 години в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му.

Румен Радев: Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията.
Иван Гешев: Моето мнение е, че прокуратурата е част и следва да остане като част от съдебната власт. И това е мнението на почти цялата магистратска общност, която представлявам - включително, ако щете и на съдебните служители.
Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който политически се изгражда, с политическа цел, за това, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Главният прокурор не е недосегаем и не разрешава всички проблеми в тази държава.

Иван Гешев призова политиците да не използват главния прокурор като пощенска кутия, а когато имат сигнали за престъпления, да ги изпращат в прокуратурата, която трябва да ги разследва.

Мандатът на настоящия главен прокурор приключва на 10 януари. Тогава Иван Гешев трябва да встъпи в длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР разследва БФС за икономически злоупотреби
МВР разследва БФС за икономически злоупотреби
Ролята на регионалните телевизионни центрове
Ролята на регионалните телевизионни центрове