Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си. Според държавния глава парламентарната ни република атрофира, а Народното събрание все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството.

Румен Радев обяви, че няма война на институциите, а само - определени ценностни разминавания. Определи вота на недоверие към правителството като част от усилията на обществото за справяне с корупция. """"""

Изрази учудване, че е научил от медиите за решението на премиера Борисов и канцлера Меркел в България да бъде организира среща между турския президент и представители на Евросъюза. Обяви също, че сега не е моментът Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана.

Напрегната и динамична - така държавният глава определи първата година от мандата си и откровено коментира някои актуални въпроси. Според него председателството не трябва да е алиби за бездействие по болните теми. Призова за национално усилие за преодоляване на моралната криза, предизвикана от корупцията, престъпността, политическата апатия и настъплението срещу свободата на словото.

Румен Радев - президент на Република България: Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско. Споделям го с много болка и тревога.

Вотът на недоверие към правителството президентът определи като част от усилията на обществото за справяне с корупцията. Подчерта, че оценява всяко усилие в тази посока. Категоричен е, че различията, които има с правителството и парламента по някои теми, не трябва да се определят като война.

Румен Радев - президент на Република България: Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Да, има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно.

Президентът не приема като лична обида, а като нарушаване духа на Конституцията факта, че от медиите е научил за решението на премиера Борисов и канцлера Меркел у нас да бъде организира среща между турския президент и представители на Евросъюза.

Турция е важен наш съсед и отношенията трябва да почиват на ясно изразени принципи за добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи, каза Румен Радев. Напомни, че на парламентарния вот имаше намеса от южната ни съседка в изборния процес у нас. Заяви също, че има опити за намеса и в работата на българското мюсюлманско изповедание.

Румен Радев - президент на Република България: България трябва по всякакъв начин да помага да се избегнат рисковете, да има ясна перспектива в отношенията между Европейския съюз и Турция. Наистина тук ние можем и трябва да помогнем. Но това трябва да става с ясно поставяне на откритите теми. И аз се надявам г-н Борисов да ги постави, защото досега не съм чул неговото мнение по тези въпроси.

Президентът вярва, че 140-годишнината от Освобождението е възможност българо-руските отношения да бъдат изведени от ледената епоха, в която ги заварил.

Относно Истанбулската конвеция президентът и вицепрезидентът увериха, че няма разнобой в позициите им. Румен Радев отново призова за широк обществен дебат. Посочи, че конвенцията разделя и взривява обществото.

Румен Радев - президент на Република България: Аз мисля, че сега не е моментът да ратифицираме тази конвенция.
Илияна Йотова - вицепрезидент: Насилието срещу жените е един страшен проблем, който освен всичко друго, самите жертви не искат да говорят. И аз ще продължавам да се боря за техните права, защото смятам, че това е документ, който защитава техните права и всяка друга дискусия е много важна, но тя не се отнася до тази конвенция.

Да помага на нашите сънародници зад граница - е една от основните задачи, които си е поставила Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент: За тези хора България е истинската родина. Защото със силата на президентската институция искам да им кажа - България стои зад вас, зад вашите права. Тя е гарант за тези права, но заедно с вас ние можем да работим в интерес на България.

Румен Радев обяви, че с Корнелия Нинова се вижда толкова често, колкото и с премиера, и с председателя на парламента. Каза, че има свои позиции и не вижда нищо лошо - те да са близки до тези на политическата сила,която го издигна за президент. Категоричен е, че няма намерение да прави своя политическа партия.

Румен Радев: Изминаха 12 напрегнати и много динамични месеца

Румен Радев: Изминаха 12 напрегнати и много динамични месеца

Преди една година двамата с г-жа Илияна Йотова прекрачихме прага на тази сграда, подкрепени от доверието на над 2 млн. българи. След изминали 12 напре...

© БТА
Президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си

Президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си. Според президента вотът на недоверие към правителството...