Звън на родопски чанове даде началото на традиционния събор на народното творчество в местността Роженски поляни. Според държавния глава Румен Радев, който откри събитието, мисията на събора е да напомня, че можем да надмогнем апатията и да въздигнем България. Откриването на традиционния събор на Рожен привлече хиляди посетители от цялата страна.

Рожен, Сандански

Изпълнение на гайдарски оркестър огласи Рожен и Родопите с емблематичната сюита, влязла в рекордите на Гинес. След това присъстващите притихнаха при гласа на космическата Валя Балканска.

Според президента Радев, съборът трябва да се помни като извор на българското единство, а за голяма част от посетителите силата на родния фолклор е тази, която ги притегля към това място.

Румен Радев- президент на Република България: Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят.

Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите краища на България и за всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник.

Според организаторите на събитието до неделя се очакват над 250 000 посетители.

Симеон Караколев- Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето": Ще дадем началото на една магия, започнала от ей това знаме и едно послание към всички - на България й трябва повече България.
Катерина Иванова- Стара Загора: Много хубаво, че този събор се прави. Трябва да запазим традициите си и всичко българско.

Българската магия привлече и чужденци, избрали за свой дом Родопите. Като холандското семейство Мюлер, жители на село Момчиловци.

Мейс Мюлер: Решихме преди 11 години след като се пенсионирах, да живеем в България.
Селин Мюлер: Защото се влюбихме в музиката и природата тук. Тука имаме много близки приятели, които ни станаха като роднини.

Фолклорен конкурс, музейни експозиции, изложения на занаяти са част от събитията. Задължително обаче всеки се снима пред огромното знаме. Тази година най-големият български трибагреник поставя рекорд с дължината си от 320 м. Знамето, разположено на Роженските поляни, тежи над половин тон.

До неделя повече от 3500 изпълнители ще се представят на четирите сцени на събора. За първи път ще има и конкурс за автентична народна носия.

Започна традиционният национален събор „Рожен 2019"

Започна традиционният национален събор „Рожен 2019"

Започна традиционният национален събор „Рожен 2019". Над 3500 фолклорни изпълнители и 80 самобитни майстори ще представят своето творчество до неделя...