Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни лидери по повод предстоящия Национален празник на България 3 март.

"Приемете сърдечни поздравления по случай Денят на Освобождението от османското иго", пише в писмото си президентът на Русия Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които геройски се сражаваха за свободата и независимостта на България.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България - 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство.

Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Френската република, Федерална република Германия, кралят на белгийците Филип Втори, кралят на Испания Фелипе VI, императорът на Япония Акихито, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, президентът на Република Естония, на Арабска република Египет, Република Хърватия, Република Унгария, Румъния, Република Ирландия, Република Азербайджан, Република Корея, Босна и Херцеговина, Палестина, Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта, както и много други.

В писмото си френският президент Еманюел Макрон изразява увереност, че двете страни ще продължат да работят заедно за укрепване на Европейския съюз и за неговия принос за закрила на гражданите, за икономическото и социално сближаване и за върховенство на закона.

Еманюел Макрон, президент на Френската република: Съюзът трябва да остане на висота на международната сцена. Оценявам ролята на България в полза на стабилността в региона на Западните Балкани и вашия личен ангажимент за напредък в областта на европейската отбрана", се казва още в писмото на френския президент.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер поздравява най-сърдечно президента Румен Радев и българските граждани по случай Националния празник на Република България.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Нашите страни са обединени от дългогодишно и изпълнено с доверие партньорство.С оглед на разнообразните предизвикателства, пред които заедно сме изправени в Европа, се надявам че и в бъдеще приятелството между България и Германия ще остане силно свързващо звено и ще допринесе за единен и суверенен Европейски съюз.

Щайнмайер подчертава, че ще се радва диалогът между двете страни да бъде задълбочен още повече по време на посещението му в България през следващия месец.

Н.В. Филип, крал на белгийците: Отбелязването на Националния празник на Република България ми дава възможност да изразя на Ваше Превъзходителство моите топли поздравления, както и пожелания за благоденствие и просперитет на Вас и на Вашите сънародници.

В писмото си Крал Филип изразява надежда, че отношенията на приятелство и сътрудничество между двете страни ще продължават да се развиват.

Кралят на Испания Фелипе VI пожелава от името на правителството и на испанския народ най-добри пожелания за мир и просперитет на българския народ по случай Националния празник на Република България.

Мун Дже-Ин, президент на Република Корея: По повод Националния празник на България за мен е огромно удоволствие да отправя към Вас моите най-топли поздравления. С течение на годините нашите две страни постоянно развиват приятелски отношения като работят заедно в различни области. Очаквам с нетърпение по-нататъшното задълбочаване и укрепване на двустранните отношения от взаимен интерес и по ориентиран към бъдещето начин.
Н.В. Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, крал на Кралство Саудитска Арабия: По повод Националния празник на Вашата страна имам удоволствието да отправя от свое име и от името на правителството и народа на Саудитска Арабия най-искрените ни поздравления и благопожелания към Вас за крепко здраве и щастие, както и благопожеланията ни към правителството и народа на Република България за по-нататъшен прогрес и благоденствие.
Абдел Фатах Ал-Сиси, президент на Арабска република Египет: За мен е огромно удоволствие да изпратя моите най-топли поздравления по случай отбелязването на Вашия Национален празник, както и моите най-добри пожелания за здраве и щастие на българския народ. Използвам възможността да заявя, че се надявам да продължим да насърчаваме развитието на отношенията между нашите две страни от взаимен интерес.


Руският премиер писа на Бойко Борисов за 3 март

Руският премиер писа на Бойко Борисов за 3 март

Министър-председателят Бойко Борисов получи поздравително писмо от председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод нацио...