НОВИНИ

​Президентът Румен Радев посети Европейската космическа агенция в Париж​

България се стреми да затвърди позициите си в сектори с висока добавена стойност в науката и икономиката, като информатиката, електрониката и развитието на медицината и партньорството с Европейската космическа агенция е стъпка за постигането на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Европейската космическа агенция (ЕКА) в Париж и разговаря с генералния директор на Организацията Йохан Вьорнер. В срещата участва и директорът на Българския космически институт към БАН професор Петър Гецов, съобщи президентската пресслужба.

​Президентът Румен Радев посети Европейската космическа агенция в Париж​
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 04.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Засиленото сътрудничество на страната ни с Европейската космическа агенция ще създаде и повече възможности и професионални перспективи за българските учени, инженери, студенти и университетски професори, като осигури финансова и материална подкрепа за националните и международни научни и приложни проекти. "България притежава солиден научен потенциал, нужния опит и традиции в тази сфера, и вярваме, че нашият принос към целите на Агенцията, може да се повиши", посочи на срещата президентът.

Генералният директор Йохан Вьорнер представи пред българския държавен глава работата на Агенцията и оцени високо приноса на България в изследването на космоса и сътрудничеството с Българския космически институт. България има статут на европейска кооперираща държава, което предоставя на страната ни възможността да използва инфраструктурата и услугите на Европейската космическа агенция за осъществяването на своите национални космически проекти. ЕКА ще осигури достъп и на български студенти до младежките програми на Агенцията, като Йохан Вьорнер прие поканата на президента Радев да посети страната ни за популяризиране на нейната дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нецензурен надпис се появи на фасадата на храм-паметника Св. Александър Невски
Нецензурен надпис се появи на фасадата на храм-паметника "Св. Александър Невски"
Огромно коледно дърво грейна в центъра на Рейкявик
Огромно коледно дърво грейна в центъра на Рейкявик