НОВИНИ

Президентът Румен Радев посети военния мемориал в Ново село

Веднага след парада българският президент Румен Радев замина за Македония, за да отдаде почит на загиналите там български войници. В македонското Ново село са погребани 71 български войници, загинали по време на Първата световна, Балканската и Междусъюзническата война.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 06.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Хеликоптерът с президента на България Румен Радев кацна в Ново село в Македония само час след края на тържествата в София.Той беше посрещнат от своя колега македонският президент Георги Иванов. Въпреки очакванията, че двамата заедно ще положат цветя на паметника на военния мемориал в Ново село, там дойде само българският държавен глава.

Очевидно старият страх на Македония от съвместно отбелязване на дати и събития от общата ни история все още държи настрана македонските политици.

Румен Радев - президент на Република България: Добрите традиции на съвременна Eвропа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство. Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите.

За разлика от Георги Иванов заупокойна литургия в памет на загиналите и погребани в Ново село 71 български войници отслужи главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан заедно с още няколко македонски свещеници. Българската православна църква и този път не набра смелост да изпрати свои представители, които заедно с македонските си колеги да почетат паметта на загиналите във войната за национално обединение.

Тържеството беше организирано от Фондация "Българска памет" с председател доктор Милен Врабевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолетите МиГ-29: Гръбнакът на бойната ни авиация
Самолетите МиГ-29: Гръбнакът на бойната ни авиация
Военен парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия
Военен парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия