НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Средата за сигурност е изключително сложна

Президентът Румен Радев обясни защо се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност на 30-ти май. За предаването „Неделя 150" на Националното радио, по повод първите 100 дни от управлението му, Радев коментира, че средата за сигурност и в регионален, и в глобален план е изключително сложна и това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:51, 21.05.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Според президента е важно темата за рисковете пред националната сигурност да бъде дискутирана, за да се види какво е състоянието на въоръжените ни сили, на МВР и на специалните служби. Трябва да се оцени и от какви документални промени имаме нужда, защото много от стратегическите документи вече са остарели, допълни Радев.

"...Затова насрочих и този първи Консултативен съвет за национална сигурност - за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда, и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели. Те не съответстват на тази съвременна среда за сигурност..."

Президентът заяви пред БНР, че категорично не приема позицията на военния министър Красимир Каракачанов, че няма право на мнение по българската позиция на срещата в НАТО на 25 май в Брюксел. Според държавия глава, Каракачанов е, цитирам, „опитен политик", който познава проблемите на въоръжените сили и изрази увереност, че вицепремиерът ще е един „добър министър ". Според държавния глава изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили е абсурдно. "Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата", категоричен е Румен Радев.

"...Разбира се, мога да го посъветвам за някои стъпки, които той предприема. Първо, изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - това, за мен, е абсурдно. Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите..."

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, според Радев, но към момента няма как да бъде реализарана.

"..Що се отнася до наборната военна служба и предложението на министър Каракачанов, аз мисля, че това предложение има своите положителни страни, но, към момента, то няма как да бъде реализирано нито в близък, нито в средносрочен план точно заради липсата на тези средства. Наборната армия, нека не се заблуждаваме, изисква огромни ресурси.."

Държавният глава посочи като грешка факта ,че контролът на държавна агенция "Разузнаване" вече е поет от Министерския съвет, Президентът изтъкна ,че има нужда от една такава служба ,която в реално време да му предоставя информация за вземане на решения.

"...В момента имаме към Министерския съвет две идентични до голяма степен служби. Това са Служба "Воена информация" и ДА "Разузнаване". А президентът представлява България в международните отношения. Той има нужда наистина от една такава служба, която в реално време да му предоставя необходимата информация за вземане на решение..."

На въпрос за турболентните процеси в Съдебната система, президентът отговори, че тези проблеми и безконечни скандали тревожат всички, а обществото има нужда от справедливост. Той призова магистратите да спазват закона и да се въздържат от политически коментари. "Ако искат да бъдат политици, пътя го знаят", заяви президентът.

"...Съдебната система е призвана да бъде справедливостта в едно общество, да бъде гласа на съвестта в едно общество. А не може с такава съдебна система, раздирана от скандали, ние наистина да имаме справедливост. И аз призовавам тук за много трезво отношение, но няма да допусна президентската институция да става заложник за лични интриги вътре в съдебната система. И затова призивът ми е към отговорни магистрати - ако искат да бъдат магистрати, нека се държат като такива. Да призовават за спазване на закона и да съблюдават за спазване на закона, а не да призовават за неговото нарушаване, и да се въздържат от политически коментари. Ако искат да бъдат политици, пътя го знаят."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кралицата" на сладкишите Анна Олсън в България
"Кралицата" на сладкишите Анна Олсън в България
На опашка за дебютния роман на влогъра Стан
На опашка за дебютния роман на влогъра Стан