НОВИНИ

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

Президентът Румен Радев пристигна на двудневно работно посещение в Русия. Днес в Москва той ще разговаря с премиера Дмитрий Медведев. Двамата ще обсъдят двустранните отношения и реализацията на съвместни проекти. Утре в Сочи е срещата на българския държавен глава с руския му колега Владимир Путин. Румен Радев ще участва и в събития, свързани с отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:28, 21.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Визитата на президента Румен Радев в Русия започва със среща с премиера Дмитрий Медведев в Москва. Двамата ще обсъдят руско-българското търговско-икономическо и културно сътрудничество, както и реализацията на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, транспорта.

Вечерта българският държавен глава ще гледа в Болшой театър операта „Зигфрид" от Рихард Вагнер в изпълнение на Софийската опера и балет. По-късно в посолство ни президентът ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

Утре Румен Радев лети за Сочи, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей". Двамата ще ръководят и пленарните разговори на официалните делегации.

Румен Радев е сред първите държавници, който ще разговарят с Владиир Путин след четвъртото му встъпване в длъжност. В края на миналата седмица Путин се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел също в Сочи. Предстои визита на френския президент Еманюел Макрон. След дългата пауза в отношенията между лидери от ЕС и Русия, тази активност прави впечатление. Преди дни българският президент отново потвърди позицията си, че трябва да се търси диалог с Москва.

Румен Радев, президент на Република България: Аз се радвам, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия. Да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение.

Срещата между президентите на България и Русия е първата след близо 10-годишна пауза. През февруари 2009 година беше последната визита на президента Георги Първанов в Москва, а руският държавен глава Владимир Путин беше на официално посещение у нас през януари 2008 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионална дискусия - Благоевград, Парламентът на Европа 202ПЕТ
Регионална дискусия - Благоевград, Парламентът на Европа 202ПЕТ
Зам.-министър Русинова за програма „Умения“ и заетостта за хората с увреждания
Зам.-министър Русинова за програма „Умения“ и заетостта за хората с увреждания